Auteursarchief: admin

Voorjaarsledendag Nederlands Fotogenootschap (NFg) 2023 – ALV + Symposium vrijdag 2 juni 2023 in Hilversum

ALV NFg

Aanmelden voor de ALV via: secretaris@fotogenootschap.nl .

10.30u-12.00u
NFg-ledenvergadering in M-Mediagebouw’s-Gravenlandseweg 80, 1217 EW Hilversum

12.00u-14.00u
Lunchpauze (in M-Mediagebouw zijn broodjes voor NFg-leden) en gelegenheid voor het bekijken van de tentoonstelling Hendrik & Paula Kerstens: Self-Reflective in Museum Hilversum, 12 minuten lopen afstand van de vergaderlocatie.

Symposium Museum Hilversum (locatie M-Mediagebouw)
i.s.m. Universiteit Leiden en het Nederlands Fotogenootschap

Gratis voor leden Nederlands Fotogenootschap, € 9,99 voor niet-leden.

Aanmelden voor niet-leden via: Aanmelden .

Portret, beeldcultuur, identiteit

bij de tentoonstelling (locatie Museum Hilversum)

Hendrik & Paula Kerstens: Self-Reflective

Welke wisselwerking heeft je identiteit met beeld- en portretcultuur? Zijn stereotypen uit de schilderkunst nog altijd identiteitsbepalend of zijn het verouderde symbolen?

Hendrik Kerstens legt al jarenlang zijn dochter Paula vast als model voor zijn portretten. De portretten sluiten aan bij een traditie van portretschilderkunst uit de Lage Landen. Niet echt historische attributen, maar eigentijdse voorwerpen uit het huishouden zoals taartranden, slagroomspuiten of een dweil zijn toespelingen op vormen die we kennen uit de portretkunst. Gedurende de jaren is Paula’s invloed op haar beeltenis steeds groter geworden. Zo staat bijvoorbeeld de monitor van de digitale camera bij het fotograferen op háár gericht. Inmiddels, en daar duidt de titel van deze tentoonstelling ook op, wordt de serie Paula langzamerhand een reeks zelfportretten.

Dit symposium gaat in op actuele aspecten van het portret, tegen de achtergrond van verschuivende maatschappelijke verhoudingen. Een identiteit krijgt in een portret vorm doordat de beeltenis van een persoon wordt afgebeeld in stijlen en met attributen die verwijzen naar culturele betekenissen. Hoe veranderen deze als de maatschappij verandert? Welke andere betekenissen krijgt (een verwijzing naar) een folkloristisch hoofddeksel nu vergeleken met de zeventiende eeuw? Wat verandert als niet een echt attribuut in een portret zit, maar een alledaags voorwerp dat ernaar verwijst? Wat verandert ‘remediation’ van schilderkunst naar fotografie aan de betekenis van een portret?

Wij raden aan eerst de tentoonstelling te bezoeken voordat u naar het symposium komt. De locatie van het symposium is op 12 minuten lopen afstand van Museum Hilversum.

Programma, vrijdagmiddag 2 juni

Locatie: M-Mediagebouw, ’s-Gravenlandseweg 80, 1217 EW Hilversum

14.00u-14.10u
Fleur van Muiswinkel, directeur Museum Hilversum: welkom en inleiding

14.10u-14.30u
Maartje van den Heuvel, gastcurator tentoonstelling: inleiding op het werk van Hendrik & Paula Kerstens en het tentoonstellingsconcept Hendrik & Paula Kerstens: Self-Reflective.

14.30u-15.00u
Hendrik en Paula Kerstens, geïnterviewd door Garrelt Verhoeven, coördinator cultureel ondernemerschap, Bijzondere Collecties, Universitaire Bibliotheken Leiden.

15.00u-15.15u
pauze

15.15u-15.35u
Helen Westgeest, Universitair Docent Kunstgeschiedenis en Film&Photographic Studies: remediation van het geschilderde naar het fotografische portret aan de hand van voorbeelden.

15.35u-16.00u
Paula Kerstens, dochter, model en co-auteur van de portretten in de tentoonstelling: Dochter en subject in het licht van de Nederlandse portrettraditie.

16.00u-16.30u
Katlijne Van der Stighelen, hoogleraar Kunstgeschiedenis, Katholieke Universiteit Leuven: vrouwelijke identiteit in de Noordwest-Europese portret-/beeldcultuur

16.30u-17.00u
afsluiting & borrel

Welkom op de website van het Nederlands Fotogenootschap (NFg)

NFg

Het Nederlands Fotogenootschap (NFg) is een vereniging van instellingen in Nederland die foto- en negatievencollecties beheren. Nederland kent honderden instellingen met een fotocollectie. Veel van deze collecties hebben een lange geschiedenis. Toch heeft het nog geruime tijd geduurd, voordat er initiatieven werden ontplooid om de kennis en ervaring bij deze instellingen te bundelen. In 1991 werd het NFg opgericht.

Op deze website leest u meer over het NFg, de activiteiten en de publicaties van de vereniging, en activiteiten van de afzonderlijke leden van de vereniging. Zo vindt u een overzicht van de leden, met een beschrijving van hun collectie. Ook signaleert deze site actuele tentoonstellingen en publicaties, waarin vaak in ruime mate is geput uit Nederlandse fotocollecties. Vanzelfsprekend biedt de site een aantal waardevolle links naar andere fotografiewebsites.