Fotografisch geheugen 87

FG87_1 Verleidingen

Fotografie heeft op veel mensen een grote aantrekkingskracht. Een fotografisch beeld kan lang en diep bekoren. Veel fotografie ontleent zijn kracht aan zijn esthetische kwaliteit. Daar is niets mis mee. Er is ook fotografie die wil engageren en niet perse wil behagen. Maar zelfs een confronterend of zelfs onthutsend beeld kan nog een mooi plaatje opleveren.

Er zijn veel grote namen in fotoland. Fotografen die er een gewoonte van maken om goed werk af te leveren. Ze vormen de dunne bovenlaag van wat in museumcollecties is terug te vinden. Het zijn de Horst P. Horsts, de Henri Cartier-Bressons en de Ed van der Elskens van deze wereld. Ook in Fotografisch geheugen komen ze regelmatig voorbij.

Maar: deze fotografen zijn inmiddels zo bekend en hun oeuvres zo uitvoerig bestudeerd, dat er weinig verrassingen meer te verwachten zijn.

In Nederlandse fotocollecties bevindt zich ook werk van minder vermaarde fotografen. Sommige collecties bevatten zelfs alléén maar werk van onbekende fotografen. Het is vanzelfsprekend dat de gemiddelde kwaliteit in zulke collecties ook vaak wat lager is. Maar de kans op verrassingen is des te groter.

Voor echte fotografieliefhebbers is iedere fotograaf interessant en Fotografisch geheugen volgt dat uitgangspunt graag. We zijn gek op collega’s die hun collectie als een Fundgrübe zien en de wereld daar graag deelgenoot van willen maken. Hun ontdekkingstochten in eigen collectie leveren soms de meest adembenemende en intrigerende beelden op die je je kunt voorstellen. Foto’s om door verleid, verrast, ontroerd of bedwelmd te worden.

Ook in nummer 87 krijgen weer allerlei fotografen van hi tot lo een podium. Soms zonder dat we hun naam kennen. Dat maakt hun foto’s voor ons niet minder waardevol. Zo is elk nummer van ons blad weer een kleine ontdekkingsreis.

Een greep uit de inhoud:

Elke dag verliefd
door Okke Groot

The years shall run like rabbits. Twintig jaar vierkant verleid door Hellen van Meene
door Niels Coppes

De swinging sixties in de lage landen. Beelden van verleiding in het archief van Fotopersbureau Sabel & Daniëls
door Menno Sabel

De verleidingen van een nieuwe baan. Van het archief naar de praktijk. Interview met Peter van den Doel, directeur DuPho
door Elwin Hendrikse

De verleiding in beeld
door Okke Groot

De verleidingen van een nieuwe baan. Van de kunst naar het archief. Interview met Ellen Dosse, directeur Spaarnestad Photo
door Elwin Hendrikse

Katholicisme & communisme> De twee verleidingen van Hans Sibbelee (1915-2003)
door Niels Coppes

De verleiding van platenhoezen en het fotofestival in Arles
door Theo Kamphuis

Schoonheid in vele vormen. Het gevarieerde werk van Horst P. Horst
door Okke Groot

De betekenis van het contactvel. Foam toont een kijkje in de keuken van Magnum
door Okke Groot

Kort belicht
samengesteld door Okke Groot