Najaarsledendag 2021 symposium Thuis in Tuindorp

Aanmelden noodzakelijk: secretaris@fotogenootschap.nl

Thuis in Tuindorp

vrijdag 19 november: symposium van het Nederlands Fotogenootschap

rond de tentoonstelling van fotografie van Raimond Wouda en historische fotografie en film
Stadsarchief Amsterdam, t/m 9 januari 2022.

De Noord-Amsterdamse wijk Tuindorp Oostzaan bestaat dit jaar 100 jaar. Begin twintigste eeuw werd deze wijk ontworpen vanuit idealen die ook bij de huidige woningcrisis nog relevant zijn, geïnspireerd door Engelse ideeën over tuinsteden. Dit symposium, georganiseerd door het Nederlands Fotogenootschap, gaat vooral in op het medium van de fotografietentoonstelling over deze wijk en wat deze op de kijker overbrengt.

Fotograaf Raimond Wouda fotografeert al 30 jaar Tuindorp en Tuindorpers. De wijk speelt een belangrijke rol in zijn leven. Zijn moeder en grootmoeder groeiden er op en hij woonde er de eerste jaren van zijn leven. “Naarmate ik ouder werd, werd mijn relatie met Tuindorp complexer en ambivalenter. Het was een plek die voor mij zowel vreemd als vertrouwd was. Om te kunnen begrijpen wat dat voor mij betekende begon ik de wijk en inwoners te fotograferen. Tuindorp is mijn meest persoonlijke werk geworden.”

Sprekers in het symposium gaan in op de wijze waarop Wouda samen met conservator Anneke van Veen en vormgever Teun van der Heijden de hedendaagse fotografie combineerde met historische fotografie en andere media over en uit Tuindorp Oostzaan. Welke kijkervaring en gelaagde informatie brengt deze combinatie van historisch en hedendaags, stilstaand en bewegend beeld over op de bezoeker? Daarnaast spreekt een kunstenaar die een uitgebreide ervaring heeft met hedendaagse fotografieprojecten waarin met historisch beeld wordt gewerkt: Andrea Stultiens. Een inspirerende middag over verrassend gebruik van historische fotografie uit archieven en collecties.


Toegift: In de pauze en na 17.00u geeft conservator fotografie Anneke van Veen een toelichting op twee onlangs verworven daguerreotypieën uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam: de portretten die Fortune la Moile maakte van Jan Adriaan van Eijk en zijn vrouw en dochter. Het zijn pendanten en ze maken deel uit van de nalatenschap van Jan Adriaan van Eijk, die in het stadsarchief is ondergebracht.

programma:

12.45u inloop met koffie/thee

13.15u welkom door de voorzitter

13.30u Raimond Wouda, fotograaf, over zijn fotoproject en het werken met historisch beeld.

14.00u Anneke van Veen over het collectieonderzoek, het genereren van nieuw materiaal uit de wijk, en het streven naar het  ‘reanimeren’ van historische fotografie

14.30u koffie/thee/iets zoets/tentoonstelling bekijken

15.30u Teun van der Heijden (vormgever) over de samenstelling van de tentoonstelling, het effect van het combineren van hedendaagse en historische fotografie en keuzes die hierin gemaakt zijn.

16.00u Andrea Stultiens, over het werken als fotograaf met historisch beeldmateriaal, met name he ‘Reframing PJU-project’, waarbij zij werkt met het Paul Julien Archive (collectie Nederlands Fotomuseum).

16.30u podiumgesprek met de vier sprekers met moderator Maartje van den Heuvel

17.00u fris/borrel met (bescheiden) snack in de benedenhal

18.00u einde programma

Van tevoren en tijdens pauze en borrel kunnen bezoekers van het symposium (na betaling van de entree van het symposium) zonder verdere kosten de tentoonstelling bezoeken.

Voertaal: Nederlands;

Toegang: 8 euro, leden Nederlands Fotogenootschap gratis.

Vertoon van coronatest/vaccinatiebewijs noodzakelijk.