Fotografisch geheugen 103 verschenen

Maart 2021

Thema: Lust for Life

32 pagina’s, € 12,- incl. portokosten, te bestellen via

voorzitter@fotogenootschap.nl .

Dit Fotografisch geheugen kwam onder hoopvol gesternte tot stand. Als kleine ode aan het leven, brengen we u Lust for Life. Niels Coppes bijt het spits af en leidt ons naar het prille begin van het mensenleven. In zijn bijlage bespreekt hij Ronald Sweerings fotoboek De Bevalling. Het wonder der geboorte, dat “als ‘kind van de revolutie’ midden jaren zestig in vruchtbare aarde viel.” In de noordelijkste streken van de aardbol hebben de Boreale bomen van Jeroen Toirkens, die hij als individuen wist vast te leggen, wortel geschoten. De redactie sprak met Toirkens over zijn werkwijze, over boomgeletterdheid en de manier waarop de fotograaf het bos blijvend anders is gana beleven en beschouwen. Rixt Bosma speurde de beeldbank van Collectie Spaarnestad af naar foto’s van kinderen met een stuurse blik of nors gemoed, die ondanks hun gebrek aan levenslust bij de toeschouwer onbedoeld een glimlach ontlokken. Hans Roosenboom houdt de verschillende dummy’s van Ed van der Elskens fotoboek Sweet Life tegen het licht en legt de mythes en misverstanden bloot die rondom dit werk bestaan.

Naar een idee van Elwin Hendrikse is door Jeannette Wagenaar het eerste uit een reeks interviews afgenomen, waarin wordt teruggeblikt op het werkzame leven van juist gepensioneerde collega’s in het fotografieveld. Deze editie: Mieke Jansen. In een bloemrijke vertelling laat Maartje van den Heuvel ons zien hoe de beeldtraditie van het ‘uit de geest’ gecomponeerde bloemstilleven met de digitale fotografie van Bas Meeuws een nieuwe episode is ingegaan. Sara Keijzer, ten slotte, neemt u mee langs een reis om de wereld in 1.505 dagen. Door de ogen van solozeiler Herman Jansen bezien we de wereld vanaf de zee en proeven we het intense verlangen naar vrijheid en weerzien.

Inhoudsopgave:

Coupe de passage – door Sara Keijzer

De Bevalling. Het wonder der geboorte. Het verhaal van een internationale hit – door Niels Coppes

Individuen in een collectief. In gesprek met Jeroen Toirkens over zijn Boreal Trees – door Rose Ieneke van Kalsbeek en Sara Keijzer

Collectie Spaarnestad. Speuren in digitale archieven – door Rixt Amarins Bosma

Work in Progress. Mythes en misverstanden rondom een meesterwerk – door Hans Rooseboom

Uit het persfoto-archief: Lust for Ice. Uitgelicht – door Jeanette Wagenaar en Nelleke van Zeeland

Solo maar niet alleen. Herman Jansen en Sounion – door Sara Keijzer

Terugblik op een leven met fotografie – Mieke Jansen – door Jeanette Wagenaar en Elwin Hendrikse

Bloemen! Symbolen bij uitstek van levenslust – door Maartje van den Heuvel

Soms weet je niet waar je naar kijkt.  Beeldestafette – de keuze van Ingeborg Eggink