Historisch Centrum Overijssel

Historisch Centrum Overijssel
* Bezoekadres:
Van Wevelinkhovenstraat 1
8021 WX Zwolle
* Postadres:
Eikenstraat 20
8021 WX Zwolle
* Tel.: 038 4266300
* E-mail: info@historischcentrumoverijssel.nl
* Website: www.historischcentrumoverijssel.nl

Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) herbergt bijzondere fotocollecties, waarvan een groot deel is te zien op de beeldbank. Deze collectie is in het verleden ontstaan door vele schenkingen van particulieren, of doordat er bij overgedragen (bedrijfs)archieven foto’s zaten. Het voormalige Gemeentearchief Zwolle legde tussen 1970 en 1990 het veranderende stadsbeeld van de stad vast. In de fotocollecties van het HCO zijn verschillende uitgangspunten te onderscheiden.
Allereerst liggen hier foto’s opgeborgen van en over de provincie Overijssel. Provinciale Waterstaat bijvoorbeeld, maakte bij een uit te voeren project begeleidende foto’s. De mooiste en meest interessante afbeeldingen zijn te zien op de beeldbank van het HCO.

Niet alleen de overheid produceerde foto’s. Er waren veel Overijsselse bedrijven die een officiële fotograaf in dienst hadden, om het productieproces vast te leggen. De fotocollecties van Heemaf en Stork zijn daar een mooi voorbeeld van. De beelden van Heemaf zijn met beschrijving te zien in de beeldbank. Het bedrijf Stork was met de fotocollectie zijn tijd zo ver vooruit, dat besloten werd om de prachtige plaatjes, puur pr-materiaal vanaf 1868, op de nationale website www.hetgeheugenvannederland.nl te zetten. Wie op deze webstek zoekt op stork of fotocollectie stork, vindt meer dan 10.000 afbeeldingen in de fotogalerij over dit Twentse bedrijf. Een andere speciale collectie zijn de foto’s van Wispelweij. Gerrit Jacobus Wispelweij was directeur van de ijzergieterij aan het Assiesplein te Zwolle, maar hij was ook amateurfotograaf. Hij fotografeerde vanaf 1875 tot zijn dood in 1916. Toen hij begon met de camera stond de fotografie in Nederland nog in de kinderschoenen. Gerrit Jacobus experimenteerde toen al met sluittijden, lenzen en camera’s. Op zolder had hij een fotoatelier. Hij wilde, net als zoveel amateurfotografen, de schoonheid van de omgeving vastleggen, maar hij fotografeerde ook producten die vervaardigd werden in de ijzergieterij.

De fotocollecties van het HCO omvatten beroepsfotografie en amateurfotografie. Zwolle leek in de laatste kwart van de negentiende eeuw een broeinest van amateurfotografen. De Zwolsche Amateur Fotografen Vereniging (ZAFV), opgericht op 14 oktober 1894, was een van de oudste in Nederland. De amateurfotografen keken vooral naar de esthetische waarde van het beeld en legden dat vast, zoals Schaepman, Remmers en Meulenbelt. Daarnaast werden ‘gewone’ kiekjes geschoten, die een verhelderend beeld geven van het dagelijks leven in Zwolle en omgeving. Mooi zijn de afbeeldingen bijna altijd. In de beeldbank op www.historischcentrumoverijssel.nl kan iedereen vervlogen beelden uit het verleden van Overijssel bekijken. En … ‘er een goed humeur van krijgen’… zoals Meulenbelt eens zei, bij een fotowedstrijd.