Fotografie in het Stedelijk

fotografie-in-het-stedelijkFotografie in het Stedelijk. De geschiedenis van een collectie

Willem Sandberg, de vooruitstrevende directeur van het Stedelijk Museum in de periode 1945–1963, begon in 1958 met een fotoverzameling. Daarmee was hij in Europa de eerste directeur die fotografie een vaste plaats in een museum voor moderne kunst gaf. Onder zijn opvolgers groeide de collectie tot een rijk twintigste-eeuws overzicht van internationale allure.

Fotografie in het Stedelijk brengt de geschiedenis van deze unieke fotocollectie voor de eerste maal in kaart. Het boek biedt inzicht in de overwegingen, de keuzes en de dilemma’s die een rol spelen binnen een museum voor moderne kunst en vormgeving bij het opbouwen van een collectie. De complexe positie van het nieuwe medium fotografie ten opzichte van de traditionele verzamelgebieden is een van de centrale onderwerpen. Daarnaast komen de ontwikkeling van de fotografie zelf, de geschiedenis van de fototentoonstellingen in het Stedelijk Museum en de relatie met de markt en met collega-instellingen aan bod.

Naast informatieve en kritische geschiedschrijving biedt dit boek omvangrijke thematische beeldkaternen met ruim 150 hoogtepunten uit de fotocollectie waaronder werken van Diane Arbus, Rineke Dijkstra, Ed van der Elsken, David Goldblatt, Andreas Gursky, Robert Frank, László Moholy-Nagy, Man Ray en Cindy Sherman.

Hripsimé Visser, Rik Suermondt
Gebonden, 316 pp’s, met illustraties in kleur en z/w
ISBN 978-90-5662-713-3
prijs € 29,50